DOI: 10.53122/ISSN.0452-5027/2022.1.16
„Kontrola Państwowa” 2/2022
Pełna treść artykułu (plik PDF)
Paweł Wieczorek
Pandemia COVID-19 stała się dla przedsiębiorców testem działania w bardzo niekorzystnych warunkach rynkowych. Celem artykułu jest analiza jej wpływu na proces transformacji technologicznej polskiego przemysłu przetwórczego w latach 2020–2021. Omówiono: pojęcia transformacji technologicznej przemysłu oraz przemysłu 4.0; stopień zaawansowania przemian w krajowym przemyśle przetwórczym w okresie bezpośrednio poprzedzającym wybuch pandemii w 2020 r.; wpływ COVID-19 na kondycję sektora w Polsce oraz rolę technologii cyfrowych w procesie adaptacji przedsiębiorców do działania w warunkach pandemii; wyniki badań ankietowych dotyczących cyfryzacji przemysłu przetwórczego po jej wybuchu; perspektywy przyspieszenia procesu transformacji technologicznej polskiego przetwórstwa w okresie pocovidowym. Poza zakresem analizy pozostawiono wpływ agresji Rosji na Ukrainę i powstałe na tym tle napięcia polityczne oraz daleko idące obostrzenia w relacjach gospodarczych między krajami zachodnimi a Moskwą, mające wpływ na proces transformacji polskiego przemysłu.
Słowa kluczowe: transformacja technologiczna, przełomowe technologie, przemysł 4.0, cyfryzacja, digitalizacja i automatyzacja gospodarki, chmura obliczeniowa, cyberbezpieczeństwo
ABSTRACT
Transformation of the Polish Food-Processing Sector – COVID-19 Pandemic and Fourth Generation Technology
The COVID-19 pandemic proved to be a test for entrepreneurs as for their ability to act in unfavourable market conditions – in some sectors services had to be temporarily closed, there were disturbances in supply chains for final and cooperative products, they experienced problems with liquidity and payment backlogs. They had to operate in the reality of restrictions related to social distance, uncertainties stemming from the risk of new waves of the disease, and with unclear prospects on how the economy would be reconstructed after the pandemic. Many companies, including small and medium-sized ones, decided that, in order to go through difficult times, they should get involved – considering their financial, organisational, technical and personnel capacity – in the process of technological transformation of the food processing industry. The long-term targeted outcome of this process is to disseminate the fourth generation industry – 4.0, which denotes digitalisation of companies, digitalisation of data needed in business, as well as automation of the production cycle. Activities in this area make one of the most important development trends in the global economy of the 21st century.
Key words: technological transformation, breakthrough technologies, 4.0 industry, digitalisation and automation of economy, cloud computing, cybersecurity