Celowość zmiany systemu kontroli bezpieczeństwa żywności – na podstawie kontroli NIK, audytów KE i badań własnych

DOI: 10.53122/ISSN.0452-5027/2022.1.03

„Kontrola Państwowa” 1/2022

Pełna treść artykułu (plik PDF)

Władysław Migdał z zespołem

Polski system nadzoru nad bezpieczeństwem żywności – w przeciwieństwie do większości systemów państw Unii Europejskiej – jest wieloinstytucjonalny. Już w 2017 r. były plany, aby to zmienić. Projekt ustawy, który trafił do prac sejmowych, przewidywał utworzenie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Nowa instytucja, dzięki konsolidacji Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz przeniesieniu do niej części zadań z Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Handlowej, a w zakresie dotyczącym kontroli stosowania i składowania nawozów także zadań Inspekcji Ochrony Środowiska, miała służyć ujednoliceniu procesów kontrolnych i monitorujących, ograniczyć niejasności kompetencyjne i decyzyjne oraz poprawić bezpieczeństwo żywności. Biorąc pod uwagę wyniki kontroli przeprowadzonych przez Najwyższą Izbę Kontroli oraz audytów Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności Komisji Europejskiej, jak również obserwacje własne, autorzy skupili się na uzasadnieniu celowości zmian istniejącego systemu urzędowej kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce.

Słowa kluczowe: urzędowa kontrola żywności, bezpieczeństwo żywności, organy urzędowej kontroli żywności, przeciwdziałanie fałszowaniu żywności

ABSTRACT

Usefulness of Changes in the Food Safety System – on the Basis of the Audits of NIK, EC and Own Studies

The Polish system for food safety supervision comprises numerous institutions. The establishment of the State Food Safety Inspectorate (Polish: Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności), thanks to consolidation of the Veterinary Inspectorate, the State Inspectorate of Protection of Plants and Seeds, the Inspectorate for Trade Quality of Food Produce, as well as to the transfer of several responsibilities of the State Sanitary Inspectorate, the Trade Inspectorate and the Environment Protection Inspectorate – with regard to using and storing of fertilizers – to the new institution, would lead to unification of supervision and monitoring processes. It would also reduce the blurred competence and decision-making responsibilities, ultimately adding to the improvement of food safety in Poland. Considering the results of the audits conducted by the Supreme Audit Office and by the Directorate-General for Health and Food Safety of the European Commission, as well as their own observations, the authors of the article have discussed the justifications for changes in the current food safety system in Poland.

Key words: official food control, food safety, official food control bodies

Informacje o artykule

Udostępniający:
Najwyższa Izba Kontroli
Data utworzenia:
28 lutego 2022 11:19
Data publikacji:
28 lutego 2022 11:19
Wprowadził/a:
Data ostatniej zmiany:
09 maja 2022 11:12
Ostatnio zmieniał/a:

Przeczytaj treść ponownie