Profesor Stanisław Kowalczyk – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Żywność, którą kupujemy musi być bezwzględnie bezpieczna dla zdrowia i życia konsumenta, ale z drugiej strony musi być bezwzględnie bezpieczna, mówiąc w cudzysłowie bezpieczna dla naszego portfela.
Jacek Leonkiewicz – Lekarz weterynarii
Podczas panelu mówiłem o różnicach, jakie występują między liczbą zbadanych zwierząt, a liczbą ubijanych zwierząt według GUS. Poza tym istotnym problemem jest sprawa padłych zwierząt w gospodarskich i tutaj powstaje pytanie co się dzieje z tysiącami zwierząt, które padły a nie zostały zutylizowane.
Andrzej Posyniak – Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach
Wyniki badań jednoznacznie pokazują, że odsetek próbek, w których wykrywamy niedozwolone stężenia jest niewielki i wynosi w poniżej pół procenta wszystkich analizowanych próbek, których w skali całego kraju bada się ponad 30 tys. To bardzo szeroki zakres badań i w zasadzie bada się wszystko to co jest przeznaczone do konsumpcji przez ludzi.
Profesor Andrzej Pisula – przedstawiciel producentów
Jeżeli można sugerować, co jest warte sprawdzenia przez NIK, to jest nakładanie się kompetencji i powielanie kontroli, które są dla producentów uciążliwe.
Profesor Stanisław Kowalczyk – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Komisja Europejska rozpoczęła pracę nad stworzeniem nowego sytemu, który będzie przeciwdziałał fałszowaniu żywności w krajach UE. Prace trwają od 2013 roku, ten system ma być równoległym do już istniejącego systemu RASF, który ostrzega o żywności i paszach niebezpiecznych dla ludzi.
Dr Paweł Wojciechowski – Uniwersytet Warszawski
90 proc. regulacji prawa z zakresy żywnościowego, to jest regulacja Unijna, mamy też rozporządzenie 882/2004, które dotyczy organów urzędowej kontroli żywności, my w naszej Polskiej regulacji mamy wyłącznie regulowaną kwestię ustrojową i przypisania kompetencji do poszczególnych organów urzędowej kontroli żywności, dlatego uwzględnienie perspektywy unijnej wydaje się niezbędne, choć jest tu kilka problemów.
Wróć do transkrybowanego materiału w artykule "Bezpieczeństwo żywności [panel ekspertów]"