Odpowiedzialność cywilna za niebezpieczną żywność – szkody wyrządzone przez produkty przeznaczone do spożycia

DOI: 10.53122/ISSN.0452-5027/2022.1.04

„Kontrola Państwowa” 1/2022

Pełna treść artykułu (plik PDF)

Wojciech Robaczyński

Bezpieczeństwo żywności jest zagadnieniem interdyscyplinarnym. Wśród kwestii prawnych na czoło wysuwają się problemy prawa administracyjnego, dotyczące zarówno procesu produkcji i dystrybucji, jak i urzędowej kontroli nad bezpieczeństwem żywności. W przepisach uregulowano kwestie odpowiedzialności za negatywne skutki wprowadzenia do obrotu żywności niebezpiecznej dla życia i zdrowia, związane z odpowiedzialnością cywilną, a w skrajnych przypadkach – karną. Autor koncentruje się na problemach odpowiedzialności cywilnej, czyli prawa odszkodowawczego.

Słowa kluczowe: niebezpieczna żywność, odpowiedzialność cywilna, szkoda wyrządzona przez żywność, środki zaradcze, prawo żywnościowe

ABSTRACT

Civil Liability for Unsafe Food – Damage Caused by Products Intended for Consumption

Food safety is an inter-disciplinary matter – it combines medical, agricultural, economical and legal issues. It also makes an important social problem. Among the legal issues, the most prominent ones include those related to administrative law, both with regard to the process of production and distribution, as well as to official control of food safety. The legal provisions regulate the issues of liability for negative impact of introducing dangerous food to the market, linked with civil liability and, in most drastic cases – with criminal liability. The areas that the article focuses on in the first place include civil liability, namely liability for damages.

Key words: dangerous food products, civil liability, damage caused by food, food safety

Informacje o artykule

Udostępniający:
Najwyższa Izba Kontroli
Data utworzenia:
28 lutego 2022 11:20
Data publikacji:
28 lutego 2022 11:20
Wprowadził/a:
Data ostatniej zmiany:
09 maja 2022 11:17
Ostatnio zmieniał/a:

Przeczytaj treść ponownie