Ocena działania urzędowej kontroli żywności – propozycje zmian w systemie

DOI: 10.53122/ISSN.0452-5027/2022.1.01

„Kontrola Państwowa” 1/2022

Pełna treść artykułu (plik PDF)

Zofia Kotynia

Opracowana przez Najwyższą Izbę Kontroli analiza systemowa (tzw. megainformacja) „System kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce – stan obecny i pożądane kierunki zmian” została oparta na wynikach dziewięciu kontroli NIK, przeprowadzonych w latach 2016–2021, oraz pięciu audytach Komisji Europejskiej z lat 2018–2019. Pogłębiona ocena ustaleń w poszczególnych obszarach kontrolnych oraz analiza wniosków systemowych i de lege ferenda pozwoliła Izbie na zdiagnozowanie problemów. Dbając o wypracowanie właściwego modelu współdziałania służb publicznych i mając na uwadze znaczenie zagadnienia, Najwyższa Izba Kontroli sformułowała rekomendacje służące podniesieniu sprawności organizacji urzędowej kontroli żywności w Polsce.

Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności, urzędowa kontrola żywności, jakość zdrowotna żywności, jakość handlowa produktów spożywczych, system kontroli żywności

ABSTRACT

Evaluation of Official Food Control – Proposals for Changes in the System

The systemic analysis (so called mega-pronouncement) elaborated by the Supreme Audit Office entitled “Food Safety System in Poland – Present State and Desired Directions for Changes” has been based on the results of nine NIK audits conducted in the years 2016–2021 and on five audits of the European Commission of the years 2018–2019. An in-depth assessment of the findings in particular audited areas, together with an analysis of systemic conclusions and de lege feranda proposals formulated as a result of those audits, allowed NIK to diagnose the problems of the food safety system in Poland. With a view to developing an appropriate model for cooperation of public services, and simultaneously considering the importance of food safety, the Supreme Audit Office elaborated a set of recommendations aimed at increasing the effectiveness of the organised official food control in Poland.

Key words: food safety, official food control, healthful quality of food, trade quality of produce, food control system

Informacje o artykule

Udostępniający:
Najwyższa Izba Kontroli
Data utworzenia:
28 lutego 2022 11:17
Data publikacji:
28 lutego 2022 11:17
Wprowadził/a:
Data ostatniej zmiany:
09 maja 2022 10:33
Ostatnio zmieniał/a:

Przeczytaj treść ponownie